3 Mayıs 2015 Pazar

21.yüzyılın şehirleri:AKILLI ŞEHİRLER

İnsanların artan ihtiyaçları doğrultusunda şehirlere göç etmesi günümüzün önlenemez durumudur. Özünde bu durumu bir sorun olarak görmek de yanlıştır;eğer köylerde ve kasabalarda insanların ekonomik ve sosyal durumunun iyileştirilmesi yönünde politikalar uygulanmazsa insanlar tabii bir refleks olarak kırsal bölgelerden kente göç etme zorunluluğu ortaya çıkacaktır.

Elbette kırsaldan kente göçün diğer nedenlerini,


✔ eğitim ve sağlık hizmetlerinin yetersizliği

✔ ulaşımın zorluğu
✔ doğal afetler,
✔ iş seçeneklerinin azlığı şeklinde sıralayabiliriz...olarak sayabiliriz. 


Çok ender olmak kaydıyla, töre gibi ailesel sorunlar ve iç savaşmalar bu listeye dahil edilebilir. Neticede bugün köylerdeki imkanların kentlerdekilerle rekabet edememesi veya hiç değilse alternatif dahi olamaması büyük kentleri kırsal bölge insanları için cezbedici bir hale getirmiştir. Dolayısıyla özellikle büyük kentlerde oluşan büyük nüfus patlamaları uzun vadede yine yeni sorunları gündeme getirmiştir. Bu sorunları ve çözümüne yönelik atılması gereken adımları bu yazımızda bulacaksınız...





Son yıllarda şehirlerdeki yaşam kalitesinin artırılması ve belediye hizmetlerinin «bilişim» çatısı altında birleştirilerek vatandaşlara ulaşan hizmetlerin takip ve uygulanabilirliğini hedefleyen sistemler dünyada olduğu gibi Türkiye'de de hizmete girmeye başlamıştır. E-belediye hizmetlerinin ileri bir boyutuna “Akıllı Kentler” diyebiliriz. “Akıllı Kentler” projesiyle beraber kentlerde uygulanan bilgi-teknoloji hizmetlerinin birbirleriyle uyumu sağlanarak tek bir merkezden yerel yönetimlerin vatandaşlara olan yükümlülüklerinin sağlanması amaçlanmaktadır.





Bu noktada ‘e-belediye’ hakkında bilgi verelim:


Bildiğiniz gibi belediye ve vatandaş arasında karşılıklı bir sorumluluk ikilemi vardır, vatandaş; tapu ve kadastro gibi işlemler ulaşım ve park hizmetleri,çevre temizliği,güvenlik vs. konularda belediye hizmetlerinde. faydalanabilmek için belediyenin sermayesine katkıda bulunur, belediye de vatandaşların bu vergilerinin hizmete dönüştürülmesi doğrultusunda çalışır. Yani e-belediye uygulaması ile vatandaş belediye işlemlerini rahatlıkla belediyenin internet sitesinden yapar,dolayısıyla ne vatandaş yorulur ne de belediye çalışanı... Ancak bu bilişim hizmetlerinin takibi için elbette bir belediye bilişim servisi bulunur.Bu konuda ülke olarak çok iyi durumdayız diyebiliriz. Artık yeni dönemde belediyelerin vatandaşlara sunduğu hizmetler ve mevcut sorunların giderilmesine yönelik tedbirler belli bir otomasyon programıyla, Akıllı Kentler projesinde buluşuyor.Vatandaşların hizmetlere daha kolay ulaşabilme ve artan ihtiyaçlar doğrultusunda yeni hizmet kollarını talep etmeleri istekleri doğrultusunda gelişen ve değişen bu uygulama kapsamında şehirlerin sorunlarına yönelik çözümler teknoloji vasıtasıyla şehirlere entegre edilmiş olacak.


Şimdi şehirlerin sorunlarına değinelim:


✔ ULAŞIM: Artan altyapı sorunlarına ilave olarak mevcut altyapı, nüfusa bağlı artan araç sayısını kaldıramamakta ve trafik sorunu her geçen gün daha da artmaktadır.Bu sorunlarla beraber trafikte geçirilen zaman iş kayıplarına,iş verimliliğinin düşmesine, hayat kalitesinin azalmasına,ulaşım masraflarının artmasına ve zararlı egzoz gazlarının çevreye salınımı neticesinde hava kirliliğinin artmasına sebep olmaktadır.





✔ ENERJİ: Artan talep doğrultusunda günü kurtarmak adına pahalı,verimi düşük enerji kaynakları kullanılmaktadır. Enerji dağıtım kollarındaki yetersizlikler sonucunda enerji kaybı ön plana çıkmaktadır. Ayrıca enerji kullanımındaki kayıt dışılıklar(kaçak elektrik vb gibi) mevcut enerjinin halka arzında yetersizlikleri gündeme getirmektedir.


✔ SU: İklimsel koşullara ilave olarak temiz su kaynaklarının hacmindeki düşüşler ve bu düşüşe acil tedbirlerin alınamamasına bağlı bir şekilde su kaynakları ihtiyacı karşılayamamaktadır. Temiz su kaynaklarına boşaltılan fabrika atıkları ile ilgili önlemler yetersiz kalmaktadır.




✔ SAĞLIK: Kentsel yaşamın gereği olarak, salgın hastalıklar ve çevresel etkiler insan sağlığına zarar vermektedir. Ayrıca hastanelerin donanımı,konumu ve işlevi noktasında iyileştirilmeler artırılmalıdır. Ulaşım sorunları neticesinde acil sağlık hizmetindeki aksaklıklar, kaza sonrası en önemli adım olan ilk yardımın gecikmesine ve buna bağlı ölümlerin gerçekleşmesine sebep olmaktadır.





✔ HİZMETLER: Nüfusa artmasına bağlı talepteki artış, hizmet arzını zorlaştırmış ve hizmet kalitesinde düşüşler olmuştur.Hizmetler halk nezdinde alınabilirliliği azalmıştır.





✔ ÇEVRE: Artan araç sayısı, çarpık ve plansız kentleşme, fabrika gibi çevreye kimyasal atık bırakan sanayi alanları, çevre kirliliğinin önünü açmaktadır.Araç egzozlarından, fabrika bacalarından salınan zehirli gazlara yönelik, filtreleme gibi önlemler alınmamaktadır. Sanayi alanlarının da şehirlerden uzak olması gerekir ki biz buna dikkat etmiyoruz.





✔ GÜVENLİK: Nüfusun artması, gelir dağılımındaki adaletsizlik sonucu ortaya çıkan maddi fark, istihdam edilemeyen insanların varlığı güvenlik sorunlarını gündeme getirmektedir
. İlaveten bu sorunlara gerekli ve zamanında müdahalede de sıkıntılar yaşanmaktadır.





Evet şehirlerimizin genel sorunlarını öğrendik.


Peki bu sorunların çözümü nasıl bir otomasyonla mümkün olabilir?Şimdi bunun cevabını arayalım...


Herşeyden önce bir konuya açıklık getireyim, «Akıllı Kentler» projesinin amacına ulaşabilmesi için toplumun “bilgi toplumu düzeyine gelmesi gerekir veya bu yönde bir gayretin olması gerekir. Dolayısıyla kırsaldan ve taşradan kente göç eden insanların kent yaşamına özgü sorumluluklarını yerine getirmeyip, geldikleri yerlerdeki yükümlülüklerinde ve alışkanlıklarında devam etme direnci gösterirlerse, bu direnç projenin halka etkisinde sıkıntılar ve gecikmelere sebep olacaktır.Bu durumda proje tanıtımı, projenin kendisinden daha önemlidir...


Projeyi başlatalım...


DEVLET :


✔ Yerel şehir meclislerinden uluslararası işbirliğine uzanan yolda yeni çalışma yöntemleri oluşturulacak. Bu sayede devletler arası bilgi,teknoloji ve politikaların paylaşılarak «ortak bilgi birikimiyle» hareket edilmesi sağlanacak.Bu durum hem evrenselliğe hem de küresel barışa hizmet edecek. Örneğin; Kanada ile ABD arasında başlayan küresel kargo ticaret ortaklığı ile hem bu sektörün ortak geliştirilmesi hem de ortak güvenlik önlemlerinin alınması amaçlanır.Sektörden elde edilen gelir yine ortak paylaşılır.






KAMU GÜVENLİĞİ;


✔Akıllı şehirler projesi ile beraber gelişmiş veri ve sensör ağlarıyla beraber şehrin güvenliği tek merkezden veri depolama ve kullanma teknolojileri kullanılarak sağlanacak. Ayrıca yapılan ihbarlar ile beraber suçluya dair görüntü o anda gelişmiş kameralarla görevli memurlara bildirilecek ve mevcut şüpheli verileriyle birleştirilerek şüpheli rahatlıkla yakalanacak. Gelişmiş arama ve analitik özellikleri sayesinde çok sayıda veri tabanı arasında bağlantılarak kurularak şüpheli ile alakalı her türlü bilgi ve belge emniyet istasyonlarındaki ekranlarda görünecek. Bu sistemle New York bugün dünyanın en güvenli şehridir.


EĞİTİM:


✔Bulut bilgi sistemi, sanallaştırma ve öğrenci veri sistemleri geliştirelecek ve eğitim kurumları arasındak bilgi transferi sağlanacak. Böylece öğrencilerin bilgiye ulaşma becerisi artacak.


ENERJİ:


✔Akıllı şebekeler sayesinde kamu kuruluşları, enerji transferini doğrudan izleyebilecek hatta yönetebilecek. Ayrıca insanlar evlerinde dahi hatta otomobillerindeki enerji kullanımını yönetebilecek.


ULAŞIM:


✔Kimi zaman yeni yollar inşa etmek, yeni şeritler eklemek mümkün olmayabilir. Trafik tıkanıklığını önlemede temel nokta, toplu ulaşım araçlarına rağbeti artırmak amacı bilgilendirmenin yapılmasıdır. Bu sayede uydu görüntüleme sistemleri sayesinde toplu ulaşım araçlarının hareketliliği kontrol altına alınabilecek,yoğunluğun olduğu bölgelere ek taşıma sistemleei eklenecek. Ayrıca akıllı yol ücretlendirme sistemleri,yol kenarı algılayacılar ve telsiz frekans sistemleri mevcut trafiğin azaltılmasına destek olacaktır. Stockholm'de bu tedbirler hem trafik sıkışıklığını hem de zehirli emisyon gazlarının salınımını azalttı.


SAĞLIK:


✔Kablosuz bilgi işlem kayıtlarıyla hastaların sağlık bilgileri güncellenerek muhafaza edilecek ve gerekli anda hastalar uyarılacak. Ayrıca hastalar evlere entegre edilecek sistemlerle sadece telefonlarına dokunarak ambulans çağırabilecek. Sağlık destek ağları ile hastalar sağlık hizmetlerinden rahatlıkla faydalanabilecek ayrıca soruları varsa sorabilecek. Japonya'da insanların bel uzunluklarının ölçülerek takip edildiğini biliyor muydunuz?


RAYLI ULAŞIM:


✔Küresel demiryolu yöneticilerinin karşı karşıya kaldığı zorluklar, kapasite ve tıkanıklık, işletim verimliliği ve güvenilirlik,yapısal ve rekabet sorunları,emniyet ve güvenlik. Hedef «Akıllı Şehirler» projesi ile bu sorunlara çözüm olabilmek.Gelişmiş raylı sistem ağı ve bu ağın en geniş noktalara entegrasyonu sağlanmalı ve yolcu taşımacılığının yanısıra yük taşımacılığı da artırılmalı.


BİNALAR:


✔Yeni nesil binalar; donanımlı, birbiriyle bağlantılı ve zeki olmalıdır.Yani, enerji tüketimini azaltabilecek, güvenlik erken uyarı sistemlerine sahip, çevre dostu binalar yakın gelecekte aramızda olacak. Isıtma ve havalandırma sistemleri, asansörler, teknoloji için kullanılan güç ve soğutma, insanlar için kullanılan ısıtma ve soğutma gibi ek sistemlerle yeni nesil binalar insanlığın hizmetinde olacak.


SONUÇ OLARAK, değişen ve gelişen dünyada her geçen gün teknolojik fırsatlar artarken,aynı şekilde artan hizmet taleplerini,bu teknolojik fırsatlarla birleştirerek vatandaşa sunmak yerel yönetimlerin başındaki yöneticilerin asli görevi olmalıdır.


HOŞÇAKALIN, MUTLU KALIN...



2 yorum:

  1. Gerçekten de günümüz dünyasına farklı bir bakış olmuş. Güzel konulara parmak basmışsın. Bu yüzden beğendim.

    YanıtlaSil
  2. Çok teşekkür ederim Mehmet Kartal...

    YanıtlaSil